De leukste plekjes in Kopenhagen

Gepubliceerd door Jeroen Zonneveld op

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken. De stad staat bekend om de gekleurde huisjes die in de haven staan, evenals het verhaal achter de kleine zeemeermin, dat geschreven is in Kopenhagen.

In Kopenhagen betaal je met de Deense Kroon. Bij een stedentrip naar Kopenhagen is het daarom verstandig om vooraf te bekijken hoe deze valuta staat ten opzichte van de Euro. In verhouding met Nederland is Denemarken een duur land.

De snelste manier om in Kopenhagen te komen is met het vliegtuig. Vanaf Eindhoven vertrekken de meeste vluchten, die iets meer dan een uur duren. Eenmaal aangekomen op de luchthaven kan je met de trein of metro naar het centrum van de stad.

Nyhavn

Een van de bekendste locaties in Kopenhagen is Nyhavn. De haven van Kopenhagen is een zeer gezellige locatie, onder andere door de terrasjes en de vele gekleurde huisjes op deze locatie. Sommige van deze kleurrijke huisjes zijn al meer dan 300 jaar oud. De betekenis van Nyhavn is Nieuwe Haven.

Vooral op een warme zomerdag is Nyhavn een zeer gezellige locatie tijdens de stedentrip in Kopenhagen. Alle terrasjes zijn dan open en onder een genot van een heerlijk biertje of wijntje kan je even tot rust komen. Houd er rekening mee dat Kopenhagen een dure stad is, waardoor je met gemak 5 tot 6 euro betaald voor een biertje.

De Nyhavn was vroeger de plek waar zeelieden aankwamen na een reis op zee. De locatie had een slechte reputatie, door de luidruchtige bars waar zeelieden bijeenkwamen om gezellig wat te drinken. Tegenwoordig is dit compleet anders. Bij de haven kan je vele leuke bootjes spotten en heerlijk op het terras zitten.

In het verleden heeft de schrijver Hans Christian Andersen gewoond in een van de huisjes aan de kade. Hans was een bekende schrijver, die onder andere het verhaal over de kleine zeemeermin heeft geschreven.

De kleine zeemeermin

De kleine zeemeermin is een wereldberoemd beeld dat in Kopenhagen staat. In het Deens heet het beeld Den lille Havfrue. Het is geen toeval dat het beeld in Kopenhagen staat. Hans Christian Andersen, de schrijver achter het beroemde sprookje van ‘De kleine zeemeermin’, schreef het verhaal aan de Nyhavn (haven) in een van de gekleurde huisjes.

Uit opdracht van Carl Jacobsen, eigenaar van de brouwerij Carlsberg, is het beeld in 1914 gemaakt door Edward Eriksen. Het beeld is gemaakt van brons en is slechts 125 centimeter.

Om het standbeeld te bezoeken, moet je een klein stukje buiten het centrum van de stad lopen. Het beeld is momenteel aan de kade en eventueel aan te raken. Het gevolg hiervan is dat het beeld al meerdere keren doelwit is geweest van vandalisme. Door de hoeveelheid vandalisme is de kans groot dat het beeld in de toekomst een stuk verplaatst wordt in zee, zodat deze vanaf een afstand bekeken kan worden.

Categorieën:Denemarken