Een stedentrip naar Berlijn

Gepubliceerd door Jeroen Zonneveld op

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Tijdens de twintigste eeuw hebben er veel gebeurtenissen plaats gevonden in de stad, wat invloed heeft op de bezienswaardigheden in de stad. Een van de belangrijkste kenmerken van de stad zijn de restanten van de Berlijnse muur.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is gebouwd in 1788 en is de belangrijkste poort van Berlijn. De poort zorgt voor de afsluiting van de “Unter den Linden” boulevard. De Brandenburger Tor is de enige poort uit het verleden die bewaard is gebleven.

Vroeger diende deze poort als stadsgrens van Berlijn. Wanneer mensen Berlijn in wouden, moest je tol betalen. De allereerste poort om Berlijn in te komen was gebouwd in 1734. De Brandenburger poort is dus 54 jaar later gebouwd.

De Brandenburger Tor is 26 meter hoog en 65,5 breed. Bovenaan de poort staat een quadriga beeld. Dat is een tweewielige wagen met vier paarden, gemaakt door Johan Gottfried Schadow. Het beeld werd in 1806 als oorlogsbuit meegenomen naar Parijs door Napoleon. Acht jaar later hadden de Duitsers het beeld terug en sindsdien is het een symbool van de overwinning.

Berlijnse muur

De Berlijnse muur is de bekendste bezienswaardigheid van Berlijn. De muur was tijdens de Koude Oorlog de grens tussen oost en west Berlijn. Na de val van de Berlijnse muur werd deze op vele plekken verwoest en afgebroken. Op sommige plekken in Berlijn is de muur nog steeds te zien.

De muur werd uiteindelijk op 9 november 1989 afgebroken. Na deze tijd is stad samengegroeid, waardoor er tegenwoordig weinig meer te merken is van de stad die vroeger lange tijd gescheiden was van elkaar.

Restanten van de muur laten tegenwoordig niet meer de impact zien van de lange muur die destijds stond. Het grootste deel van de muur is nog te bezichtigen bij de oever van Spree aan de Mühlenstraße (Friedrichshain). Deze is 1316 meter lang.

Fernsehturm

Het hoogste puntje van Berlijn bezoeken? Dan moet je de Fernsehturm toren in! Deze toren is met 368 meter het hoogste puntje van Berlijn. Je kan naar het hoogste punt van de Fernsehturm voor 13 euro (’s ochtends vroeg of ’s avonds laat) of voor 19,50 euro middels een snelle ticket.

De Fernsehturm is niet alleen een toeristische attractie, maar ook een hele nuttige toren. Deze toren wordt namelijk ingezet om televisie en radio uit te zenden. Vanaf de Fernsehturm worden 17 Duitse radiozenders uitgezonden.

Categorieën:Duitsland