De kathedralen van Parijs

Gepubliceerd door Jeroen Zonneveld op

Parijs staat bekend om de prachtige kathedralen de in de stad staan. Deze kathedralen zijn prachtig om vanaf buiten te bekijken, maar ook een bezoekje in de kathedralen is de moeite waard.

Basilique du Sacré-Cœur

De Basilique du Sacré-Cœur ligt naast het internationale treinstation Garde du Nord. Het is een rooms-katholieke kerk, gelegen op de heuvel Montmartre. De kerk valt al snel op door het witte uiterlijk. Om bij de kerk te komen, moet je slechts 222 treden beklimmen. Indien iemand slecht te been is, is het mogelijk om met de kabelbaan ‘Funiculaire de Montmartre’ naar boven te gaan.

De aanleiding van de bouw van de Sacré-Cœur zijn de 58.000 slachtoffers die tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 omkwamen. Ter herdenking besloten aan de slachtoffers besloten de Franse om een grote kerk te maken op de Montmartre. De Sacré-Cœur is gebouwd tussen 1875 en 1914.

De kosten om de kerk te bouwen was 40 miljoen Franse frank, wat ongeveer 6 miljoen Euro is.

Als bezoeker is de Sacré-Cœur gratis te bekijken. De kerk is van binnen versierd met schilderijen en beelden. Ook is het mogelijk om het ondergrondse gedeelte van de kerk te bekijken.

Basilique du Sacré-Cœur

Notre-Dame

De Notre-Dame is een Rooms-katholieke kathedraal in Parijs. In Nederland wordt de kathedraal ook wel de ‘Onze-Lieve-Vrouwekathedraal’ genoemd. In de kathedraal zijn verschillende presidenten van Frankrijk begraven.

De eerste steen van de kerk werd al in 1163 geplaatst door paus Alexander III. De bouw heeft in totaal 182 jaar geduurd, want pas in 1345 was de bouw afgerond.

In 1845 onderging de kathedraal een 23 jaar lange restauratie. Tijdens deze restauratie werden beschadigingen van de Franse Revolutie hersteld.

De Notre-Dame is 130 meter lang en in totaal 35 meter hoog. Door de vieringtoren is de Notre-Dame 90 meter hoog. De kathedraal is geweid aan Maria. Sinds 1991 staat de Notre-Dame op de werelderfgoed lijst.

Als toerist kan je gratis de Notre-Dame bezoeken. Van maandag tot vrijdag is de Notre-Dame open van 9:30 tot 18:00. Op zaterdag en zondag opent de kathedraal al om 9:00, sluitingstijd is in het weekend om 18:00. Actuele openingstijden zijn te vinden op de website van de Notre-Dame.


Categorieën:Frankrijk