De bekende tempels rondom Yogyakarta

Gepubliceerd door Marit Bakker op

Vlakbij de stad Yogyakarta, afgekort Yogya, liggen de Borobudur en de Prambanan tempels. Beide tempels zijn zeer uniek en het bezoeken zeker waard!

Wij hebben vanaf de luchthaven van Yogyakarta meteen een Grab genomen naar Borobudur. Deze Grab taxi’s vertrekken buiten de luchthaven. Op de weg naar deze plek moet je veel mensen negeren die je ongevraagd taxi’s aanbieden. De reis duurt ongeveer anderhalf uur.

Borobudur

Wij hadden besloten om te overnachten in het plaatsje Borobudur en de tempel zelf de volgende ochtend te bezoeken. Wij verbleven in het Sinom hotel. Een netjes, klein hotel op 5 minuten lopen vanaf de tempel. Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat er in de plaats zelf weinig te doen is en dat je je ’s avonds zelf moet vermaken. Dit hadden wij wel over voor het vroeg kunnen bezoeken van de tempel de volgende morgen.

Borobudur tempel

Zonsopkomst

Om zonsopkomst vanuit de tempel zelf te zien (rond 4 uur) moet je verblijven op het Manohara Resort. Voor gewone bezoekers gaat de poort om 6 uur open. Wij liepen dus even voor zessen naar de ingang en waren vroeg bij de tempel. Voor ons was het achteraf ook niet waard geweest om eerder bij de tempel te zijn, omdat het erg bewolkt was. De zon kwam daardoor pas tegen half 7 boven de wolken uit.

Er worden ook tours aangeboden om zonsopkomst te zien. Deze tours bekijken de zonsopkomst vanaf een berg met uitzicht op de tempel. Je bent dan dus later bij de tempel zelf.

De tempel staat bekend om de vele koepels met beelden binnenin. Het schijnt geluk te brengen als je de beelden aanraakt en dit zie je ook veel mensen doen. Maar vergeet ook vooral niet om een rondje te lopen op de andere verdiepingen. Hier zijn mooie kunstwerken in het steen gemaakt.

Borobudur tempel

Op het terrein van de tempel is meer te doen, zoals een restaurant en er zijn een aantal dieren. Aan deze dieren hebben wij geen aandacht besteed, omdat er onder andere olifanten vastgeketend stonden. Dit vinden wij geen goede situatie voor de dieren.

Prambanan tempel

Je kan de beide tempels op een dag bezoeken en de reistijd tussen beide tempels is ongeveer een uur. Wij hadden ervoor gekozen om de Prambanan tempel de volgende dag te bezoeken en na het bezoek aan de Borobudur tempel naar Yogya te reizen en daar een paar nachten te verblijven. Hierdoor kan je ook je bagage achterlaten in het hotel in Yogya. Met een combinatieticket mag je binnen twee dagen beide tempels bezoeken. Een combiticket kostte $45 per persoon.

Prambanan tempel

De Prambanan tempel heeft een groot hoofdcomplex met veel bezoekers. Opvallend is dat veel van deze bezoekers lokale Indonesische toeristen zijn en weinig “Westerse” toeristen. Hierdoor wilden soms mensen juist met ons op de foto; een aparte beleving.

Er zijn op het tempelterrein ook nog een aantal kleinere tempels waar je heen kan lopen. Deze zijn een stuk rustiger en ook net zo bijzonder als het hoofdcomplex.

Een van de extra tempels op het Prambanan complex

Aan het einde van beide tempels zijn veel winkeltjes waar je doorheen moet lopen. Je bent natuurlijk vrij om iets te kopen, maar de prijzen zijn over het algemeen hoger dan op de Malioboro straat in Yogya.

Praktische tips voor bezoek aan de tempel

Respecteer de heilige gebouwen en ga bijvoorbeeld niet op de koepels zitten. Daarnaast vinden wij het persoonlijk netjes om met bedekte schouders en knieën een heiligdom te betreden. Bij deze twee tempels werd er bij ons inzien niet flink gecontroleerd op kleding.

De tempels schijnen het rustigste te zijn aan het begin en aan het einde van de dag. Dus kies je tijdstip het handigste uit. Daarnaast is het op die tijdstippen ook minder warm.

Yogyakarta

In Yogyakarta zelf is de Malioboro straat de toeristische straat. Hier zijn veel winkeltjes met souvenirs te vinden en ook de Westerse fastfoodketens. In de zijstraatjes vindt je meer lokale eettentjes. In de avond bloeit deze straat helemaal op.

Categorieën:Indonesië