De heerlijke tropische stranden van de Gili eilanden

Gepubliceerd door Marit Bakker op

De Gili eilanden zijn drie eilanden voor de kust van Lombok; Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Het bijzondere van deze eilanden is dat er geen gemotoriseerd verkeer aanwezig is en alles gaat te voet of met paard en wagen. De eilanden verschillen van elkaar op het gebied van grootte, drukte en faciliteiten. Gili Meno is het rustigste eiland en wordt ook wel Honeymoon Island genoemd. Gili Trawangan is het feesteiland met de meeste jongeren en clubs. Gili Air zit qua drukte en type toeristen tussen deze twee in. Wij hebben Gili Meno en daarna Gili Air bezocht. Elk voor twee nachten.

Lombok

Wij vlogen op Lombok en verbleven bij een hotel vlakbij de luchthaven. Wij hadden niet de tijd genomen om de rest van Lombok te verkennen. Daardoor houden we nog wat te goed voor een andere keer!
In de ochtend zijn we met een Grab naar de haven in Bangsal gegaan. Deze reis duurt ongeveer 1,5 uur afhankelijk van het verkeer en je chauffeur en kostte ons 234k IDR. In de ochtend gaan de meeste boten vanaf de haven. Wij hebben de publieke boot genomen naar Gili Meno. Het is even zoeken naar de juiste verkoopplaats voor de kaartjes. Om je heen bieden veel verkopers hun privé boot aan voor veel meer geld. In de onderstaande foto zie je hoe het hokje er bij ons uitzag, maar ze zijn druk aan het verbouwen en het kan zijn dat het er weer anders uitziet tegen de tijd dat jij de haven bezoekt.

Het loket voor de tickets in Bangsal

De prijzen voor de publieke boot waren 12k voor Gili Air, 14k voor Gili Meno en 16k voor Gili Trawangan. Na de aanschaf van je kaartje moet je even op het strand wachten en zorgen dat je je kaartje laat zien als je twijfelt als er een boot geladen wordt. Er wordt namelijk omgeroepen als een boot geladen wordt, maar dit is soms slecht te verstaan. Er gaat veel lokale bevolking aan boord met de producten die op het eiland nodig zijn. Je zit tussen de manden met boodschappen. Het is handig om je slippers bij de hand te hebben, omdat je in en uit de boot moet stappen via het water.

Gili Meno

Als je aankomt op het strand staan er soms een paar paard en wagens klaar. Wij hadden backpacks en konden daarom prima lopen. Met de hulp van Google Maps konden we bepalen welke kant we op moesten lopen. Het is wel een pittige wandeling in de zon en soms door rul zand, afhankelijk waar je je hotel hebt geboekt.

Het eiland zelf is niet zo groot. Met een uur lopen kan je het eiland rond zijn. Het is er niet zo vol gebouwd met hotels en daardoor lekker rustig. Er is een schildpaddenopvang aanwezig aan het strand. Hier vangen vrijwilligers de eieren op en zorgen ze dat de schildpadden veilig kunnen groeien tot ze groot genoeg zijn om terug in de zee te gaan.

Het strand van Gili Meno

Snorkelen bij Gili Meno

Je kan vanaf het strand als snorkelen. Je moet even kijken hoe de golven zijn en verder kijken waar andere mensen snorkelen en gewoon proberen. Je kan koraal, vissen en schildpadden zien. Het is wel handig om waterschoenen mee te nemen, omdat er veel dood koraal ligt waar je doorheen moet lopen. Dit is erg scherp en niet fijn voor je voeten. Je kan snorkelset en zwemflippers huren bij een van de kraampjes. Wij hadden onze eigen snorkelset mee en vinden zwemflippers niet nodig. Met flippers moet je goed horizontaal zwemmen, omdat je anders koraal stuk kan maken.
Je kan het beste in de ochtend gaan snorkelen vanaf het strand, omdat het dan nog vloed is. In de middag wordt het eb en is het niet meer mogelijk om goed te snorkelen.
Als laatste willen we nog meegeven dat het gaat om kwetsbare natuur. Het koraal, de vissoorten en schildpadden zijn erg kwetsbaar. Raak daarom niets aan, omdat het daardoor dood kan gaan.

Schildpad bij Gili Meno

Standbeelden bij Gili Meno

Het bekende standbeeld van de kring met mensen, Bask Nest Underwater Statues, ligt voor de kust van Gili Meno en is al vanaf het strand te bereiken. Het beeld is door een hotel in de zee geplaatst, maar dit hotel is nog niet af. De locatie van het beeld is te herkennen aan het bord dat op het strand geplaatst is. Als je nog een beetje rust wilt, moet je ’s morgens vroeg gaan, rond 7 uur. Als je later komt, komen er veel boten met toeristen van de andere eilanden.

Bask Nest Underwater Statues bij Gili Meno

Gili Air

Tussen de eilanden gaat een publieke boot. Wij zijn met deze boot van Gili Meno naar Gili Air gegaan. De boot gaat in de ochtend eerst van Bangsal – Air – Meno – Trawangan en daarna weer omgekeerd terug naar Bangsal. Deze overtocht kost 30k per persoon. Het kaartje koop je bij de haven van het eiland zelf. De haven is een groot begrip, want op Gili Meno staat een vervallen steiger. Daar schuin tegenover staat een supermarktje met een loket ervoor. Onder het raam van het loket staat dat dit de ticketverkoop is. Je betreedt dan de boot weer via het water.

Gili Air is drukker dan Meno, maar daardoor zijn er ook meer restaurantjes met bandjes die ’s avonds optreden en cafés met zitzakken op het strand. Er zijn wel minder vrije stranden beschikbaar, maar je kan een ligbedje met parasol huren als je hotel niet aan het strand ligt.

Schommels bij Gili Air

Wij hebben Gili Trawangan (afgekort tot Gili T) niet bezocht, maar hebben gehoord dat er leuke feesten zijn en dat de gemiddelde leeftijd lager ligt dan op de andere eilanden. Dus als jij een party animal bent, is dat misschien the place to be.

Algemene tips Gili eilanden

  • Omdat er geen gemotoriseerde voertuigen rijden op alle eilanden, moet je zelf je spullen lopend vervoeren of een paard en wagen regelen. Met een rugtas loop je makkelijker rond dan met een koffer. Wij hebben een aantal mensen zien slepen met een koffer door het rulle zand en dat ging niet makkelijk.
  • Ook moet je voor de publieke boot zelf je bagage in en uit de boot tillen.
  • Hotels direct aan het strand zijn duurder dan die verder weg van het strand. Wij hadden twee prima hotels meer in het midden van de eilanden.
  • Vanaf alle eilanden worden tours georganiseerd met snorkelen bij schildpadden of naar de standbeelden. Je hoeft dus niet per se op Gili Meno te verblijven om toch deze plekken te kunnen bezoeken. Bij veel touroperators is het ook mogelijk om een privétour te krijgen, als je bereid bent om daarvoor te betalen.
  • Creditcard accepteren ze moeilijk op de Gili eilanden en Bali is onze ervaring. Soms hebben ze geen pinautomaat en soms willen ze het liever niet gebruiken, omdat zij 3% aan de bank moeten afdragen. Als je het geen probleem vind om 3% extra betalen kan je dat aangeven en dan kan je wel betalen. Er zijn wel ATM’s aanwezig op de eilanden. 

Van Bali naar de Gili eilanden of andersom

Wij zijn vanaf Gili Air naar Bali gegaan per boot. Deze boot hadden wij van te voren al online geboekt, omdat we zeker wilden zijn dat we naar Bali konden. Wij gingen met de maatschappij Gili Getaway. Deze maatschappij had een nette boot met zachte stoelen. De reis naar Bali duurde ongeveer twee uur en had nog een paar tussenstops bij Bangsal, Gili T en Nusa Lembonang. Je kan er dan niet uit, maar het is goed om te weten dat je niet helemaal rechtstreeks gaat.
De boot kan nogal stuiteren op de golven en het is verstandig om een tablet tegen reisziekte in te nemen als je hier gevoelig voor bent.
Deze maatschappij brengt je ook naar je hotel op Bali. Daardoor hoef je geen taxi meer te regelen bij de haven.

Categorieën:Indonesië