Op zoek naar de neusaap op Borneo

Gepubliceerd door Marit Bakker op

De bijzondere neusaap leeft op het eiland Borneo. De andere naam voor deze aap is proboscis monkey of Orang Belanda. Als je als Nederlander op Borneo komt, kan je een vraag verwachten of je jouw familie al hebt gezien. Dit komt omdat Orang Belanda een verwijzing naar de Nederlander is. Deze naam heeft de Maleisische bevolking aan de aap gegeven, vanwege de grote neus van de aap en die te vergelijken zou zijn met de eerste scheepslui die aankwamen in Maleisië.

Waar is de neusaap te zien?

Het leefgebied van de neusaap is op het eiland Borneo. In dierentuinen komt het dier bijna niet meer voor, vanwege het speciale voedingspatroon. Wij hebben de aap gezocht op het Maleisische deel van Borneo. Dit gebied wordt Sarawak genoemd. Een natuurpark die bekend staat om het kunnen spotten van de aap is Bako National Park. Dit park ligt vlakbij de plaats Kuching.

Bako National Park

Dit park kan je bezoeken als dagtrip vanuit Kuching of je kan overnachten in het park zelf. Wij hebben overnacht in het park zelf. Dit moet je ruim van te voren online boeken. Dit kan via de site van het park zelf. Er zijn verschillende huisjes die je kan boeken. Er is een hostel en er zijn kamers voor twee, vier of zes personen. Dit zijn zeer primitieve huisjes. Het voordeel van blijven slapen in het park is dat je langer kan blijven rondlopen in de natuur of juist een vroege ochtendwandeling kan doen en daardoor meer kan zien van het park. Ook kan je in de avond een avondwandeling doen met een gids. Tijdens deze wandeling kan je vooral spinnen, insecten, kikkers, slangen en misschien een vis of schildpad spotten.

Uitzichtpunt aan het eind van een wandeling

Faciliteiten in het park zelf

In het park staat het hoofdkwartier. In dit gebouw kan je informatie krijgen over de verschillende wandelingen die in het park zijn. Je krijgt een plattegrond met de verschillende tijden van de wandelingen. Let op, deze tijden zijn enkele reis. Dus je moet de tijd keer twee doen voordat je weer terug bent bij het hoofdkwartier. Ook moet je je inschrijven als je een wandeling gaat doen en je weer afmelden als je weer terug bent. Hierdoor weten ze waar je uithangt, mochten ze je kwijt zijn.
De kortste wandeling duurt een uur. De wandelingen die bekend staan om de neusaap te spotten, nummer 2 en 3, duren al snel anderhalf tot twee uur. Vergis je niet in de wandelroutes. Er zijn moeilijker begaanbare paden over boomwortels en paden die steil omhoog lopen.

Bij het hoofdgebouw is ook een restaurant aanwezig met basis warm eten en gelegenheid tot het kopen van drinken en snacks. Als je blijft overnachten kun je dus hier avondeten en ontbijten.

Vervoer naar het park

De enige manier om in het park te komen, is per boot. Deze boten vertrekken vanaf Kampung Bako en de bootreis duurt ongeveer 20 minuten. Het is ongeveer 45 minuten vanaf Kuching om bij de haven te komen met de auto. De meeste boten vertrekken in de ochtend. Er gaan ongeveer 6 mensen per boot en de boot vertrekt pas als hij vol is. In de ochtend hoef je minder lang te wachten tot de boot vol is. Een ticket voor de boot kost 40 Myr en entree voor het park kost 20 Myr.

De boot komt ’s ochtends aan bij een steiger in het park. Tegen de middag is het al eb en moet je bij het strand uitstappen en moet je stukje door het water lopen. Om 15.00 gaan alle boten terug en moet iedereen op het strand staan en zijn eigen boot zoeken. Dan moet je door het water lopen om de boot in te stappen.

Dieren in het park

Naast de neusaap zijn er nog veel meer dieren te zien in het park, zoals de “gewone” makaak, de silver leaf aap, wilde zwijnen, spinnen, kikkers, slangen en in het water kunnen krokodillen zitten. Deze dieren kunnen langs de wandelroutes zitten, maar soms ook gewoon dichtbij het hoofdgebouw.

Wagler’s Pit Viper, een giftige slang in Bako NP

Ook zijn er muggen in het park die overdag steken. Daarom is het belangrijk om beschermende kleding te dragen en je in te sprayen met DEET. Ander kleding advies is, is om goede schoenen te dragen voor de wandelingen.

Overige tips

Tijdens de wandelingen is het belangrijk dat je voldoende water meeneemt. Het is erg warm in het park en met lichamelijke inspanning is het verstandig om je goed te hydrateren. Als je blijft overnachten is het handig om een zaklamp mee te nemen. Het pad naar je huisje is erg donker en je wilt graag zien waar je loopt.

Voor de overnachting hebben wij elk een rugzak met een setje schone kleding meegenomen. De grote backpacks hebben we in ons hotel in Kuching gelaten. Dit was geen probleem, omdat we de nacht voor en na Bako in hetzelfde hotel verbleven. Hierdoor hadden we op de boot niet veel spullen bij ons. In het hoofdkwartier kan je na het inchecken ook je spullen in een bagageruimte laten. Hierdoor hoef je niet alles mee te nemen tijdens je wandeling.

Categorieën:Maleisië