Openbaar vervoer in Kuala Lumpur

Gepubliceerd door Marit Bakker op

Kuala Lumpur heeft een uitgebreid openbaar vervoer netwerk. In dit artikel leggen we uit welke vervoer diensten beschikbaar zijn.

KLIA Ekspres

Om vanaf de luchthaven naar het centrum van de stad te komen, is er KLIA Ekspres. Deze trein brengt je in ongeveer een half uur naar KL Sentral voor 55 MYR enkele reis. Deze kaartjes kan je aanschaffen bij het loket op de luchthaven.

Metro netwerk

Er is een metronetwerk aanwezig in Kuala Lumpur, maar niet alle bezienswaardigheden liggen dicht bij de haltes. Vanuit KL Sentral vertrekken de meeste lijnen. Maar overstappen kan soms een stuk lopen zijn, omdat de begin haltes soms in het naast gelegen winkelcentrum zijn en niet in de centrale hal van KL Sentral.

Het aanschaffen van een metrokaartje kan bij een automaat of bij een loket. De automaat accepteert alleen klein geld. Vaak geen briefjes groter van 10 MYR. De ritjes zijn dan ook vrij goedkoop. Bij het loket kan je soms geld wisselen.

Als ‘toegangskaartje’ krijg je een plastic muntje. Dit muntje moet je scannen bij het poortje net als de OV-chipkaart in Nederland. Bij het uitchecken doe je dit muntje in een gleuf en lever je hem weer in.

Grab

Een veel gebruikt taxisysteem in Kuala Lumpur, en de rest van Maleisië, is Grab. Dit is te vergelijken met Uber in Amerika. Je download de app en het makkelijkste is om een creditcard aan het account te koppelen.

Je bestelt een Grab op basis van de huidige locatie en typt zelf de locatie waar je heen wilt. Je ziet meteen de prijs van de reis en die staat vast. Je ziet in de app welke kleur auto met welk kenteken er voor jou aan gaat komen en waar de chauffeur nu is.

Na afloop van de reis kan je de chauffeur beoordelen en eventueel fooi geven. Het is een betrouwbaar systeem en je hebt geen gedoe met onderhandelen met een taxichauffeur over de prijs of de locatie.

Categorieën:Maleisië