De beste bezienswaardigheden in het historische centrum van Lissabon

Gepubliceerd door Jeroen Zonneveld op

Lissabon is de hoofdstad van Portugal, een stad met ongeveer een half miljoen inwoners. De stad is gelegen aan de kust, waardoor er altijd een windje staat. Vanaf Amsterdam is het iets minder dan 3 uur vliegen naar Lissabon.

Lissabon heeft een groot historisch centrum, waar cultuurliefhebbers hun ogen uitkijken van de monumenten die in de stad staan.

Praça do Comércio

Vlakbij de rivier de Taag ligt het plein ‘Praça do Comércio’. Het is een groot plein, midden in het centrum van Lissabon. Aan de zijkanten van dit plein zitten veel verschillende terrasjes, waar je heerlijk een borrel kan drinken terwijl je geniet van de Portugese zon.

Op het plein staat een groot standbeeld van koning Josef I, die in 1775 daar is neergezet. Het beeld is ontworpen door Machado de Castro. De koning had belangrijke doelen voor Portugal, waaronder het verbeteren van de economie en het verbeteren van de koloniale politiek, om zo een sterker land binnen Europa te worden.

In 1974 werd er een grote demonstratie gehouden op het Praça do Comércio. De demonstratie werd de anjer revolutie genoemd. Tijdens deze revolutie werd een einde gemaakt aan het bewind van Marcello Caetano.

Kasteel van São Jorge

Het kasteel van São Jorge ligt op de hoogste heuvel van Lissabon. In de 11e eeuw werd het kasteel gebouwd tijdens de bezetting van de Moren. De Moren waren voornamelijk Noord-Afrikaanse Berbers en Arabieren, die tijdens de 11e eeuw de locatie hadden veroverd.

Na een herovering van de Moren werd het kasteel op 25 oktober 1147 bewoond door de eerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques. Nadat het kasteel in handen was van de koninklijke familie. werden in de 14e, 15e en 16e eeuw meerdere festiviteiten georganiseerd bij het kasteel.

Tijdens de Spanish Crown in 1580 werd het kasteel gebruikt als militaire basis, wat tot begin van de 20e eeuw zo is gebleven. Bij een bezoek aan het kasteel staan ook nog veel kanonnen, om een beeld te krijgen hoe het in die tijd eruit zag.

Sinds 1910 is het kasteel van São Jorge een museum. Een bezoek aan het kasteel van São Jorge is een van de leukste activiteiten die je kan doen tijdens een stedentrip in Lissabon. De openingtijden verschillen per seizoen. Tussen 1 november en 28 februari is Castelo de São Jorge open van 09:00 tot 18:00. Tussen 1 maart en 31 oktober kan je ook ’s avonds het kasteel bezoeken. Het kasteel gaat open om 09:00 en sluit pas om 21:00. Voor actuele openingstijden wordt aangeraden altijd even op de website te kijken.

Ponte 25 de Abril

De Ponte 25 de Abril is een rode brug, die erg veel weg heeft van de Golden Gate Bridge in San Francisco. In Lissabon ligt de brug over de rivier de Taag (Rio Tajo).

De brug is 2,3 kilometer lang. Helaas is de brug alleen met de auto op te komen, er is geen voetgangerspad. Het hoogste punt van de brug komt op 70 meter.

De brug is goed te zien vanaf Belém. Aan de overkant van de brug is het standbeeld van Christ the King te zien. Deze heeft een hoogte van bijna 80 meter en is bij mooi helder weer uitstekend te zien vanaf Belém.

De bouw van de brug begon in 6 augustus 1966. In het verleden droeg de brug de naam “Salazar Brug”. Na een bloedige revolutie in 1974 is besloten om de brug de naam “Ponte 25 de Abril” te geven.

Kerk van Santa Engrácia

De kerk van Santa Engráciaan heeft een bijzondere geschiedenis, doordat de bouw pas in 1966 is afgerond. Van binnen oogt de kerk erg ruim. Opvallend aan de kerk is dat het altar in de kerk erg hoog hangt. In de kerk liggen belangrijke Portugese personen begraven.

De bouw van de kerk werd gestart in 1681. Echter kwam de bouw in 1712 stil te liggen, nadat de architect overleed. Koning John V had geen interesse meer in het project en daardoor werd de bouw gestaakt. Uiteindelijk werd in de 20e eeuw de bouw van de Santa Engrácia weer opgepakt, waardoor sinds 1966 de bouw voltooid is.

Klooster van São Vicente de Fora

Het klooster van São Vicente de Fora is een Rooms-katholieke kerk, waarvan de bouw in het begin van de 17e eeuw is afgerond. Het klooster geld als een van de belangrijkste kerken van de stad.

Tussen 1582 en 1629 werd het klooster gebouwd onder leiding van Filips II, koning van Spanje die in 1580 ook koning van Portugal was geworden. In 1629 werd de bouw afgerond, sindsdien is er niks meer veranderd aan de voorgevel van de kerk.

In 1834 werd in Portugal de religieuze orden opgeheven, waarna het klooster een paleis werd van de aartsbisschop van Lissabon. Tot de dag van vandaag worden er nog aartsbisschoppen begraven, waaronder in 2014 na het overlijden van José da Cruz Policarpo.

Categorieën:Portugal