De hoogtepunten tijdens een stedentrip in Paramaribo

Gepubliceerd door Jeroen Zonneveld op

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname. De stad heeft een grote geschiedenis door het koloniale verleden van Nederland. Sinds 25 november 1975 is Suriname onafhankelijk.

De stad is verdeeld in 12 wijken. Paramaribo heeft 240.924 inwoners (gemeten in 2014). De voertaal van Suriname is Nederlands, waardoor een vakantie naar Suriname geen taal probleem kan opleveren.

Fort Zeelandia

Sinds 1995 is in Fort Zeelandia een museum ondergebracht, maar in het verleden was het een Nederlands fort. Het fort is een van de bekendste locaties van Paramaribo, voornamelijk door de activiteiten die zich in het verleden hebben afgespeeld bij dit gebouw.

Bij Fort Zeelandia hebben in de nacht van 7 op 8 december in 1982 de decembermoorden plaats gevonden. Dit was de marteling en moord op vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse.

Sint-Petrus-en-Paulus kathedraal

De Sint-Petrus-en-Paulus kathedraal staat in het centrum van Paramaribo. De kathedraal is tussen 1883 en 1887 gebouwd, volledig van hout. De Sint-Petrus-en-Paulus kathedraal is een van de grootste kathedralen van hout in Zuid-Amerika.

De Sint-Petrus-en-Paulus kathedraal is in eerste instantie gebouwd om te dienen als theater. Echter werd dit in 1826 omgebouwd tot een kerk. In 1882 kwam men tot de conclusie dat de bouwvastheid van deze kerk erg instabiel was. Er werd een nieuwe kerk gebouwd, wat uiteindelijk de Sint-Petrus-en-Paulus kathedraal is geworden. De kathedraal is ontworpen door architect Franciscus J. L. Harmes.

In 1926, 40 jaar na de oplevering van de kerk, werd deze pas geschilderd. De hoofdkleur van de buitenkant van de kerk is geel, met groene randen.

Palmentuin

De palmentuin is een stukje natuur in Paramaribo. Het is een park, waar je even lekker tot rust kan komen op een bankje. Zoals de naam al doet vermoeden, staan er in dit park heel veel palmbomen.

De palmentuin ligt achter het presidentieel paleis. Dat is geen toeval, want in het verleden was de palmentuin onderdeel van de tuin die bij het paleis hoorde. Tegenwoordig is de palmentuin geen onderdeel meer van het paleis en is het een park waar je heen kan om een heerlijke wandeling te maken door de natuur.

Sinds de 20ste eeuw is het voor iedereen mogelijk om de palmentuin te bezoeken. Wanneer er een feest is, staat de palmentuin vol met kraampjes. Zijn er geen feesten, dan is het een plek om heerlijk tot rust te komen.

Bezoek de palmentuin overdag en niet in de avond. In de avond kan er in het park meer criminaliteit voorkomen en lopen er mogelijk veel zwervers door het park, waardoor het niet aangeraden wordt om hier in de avond doorheen te lopen.

In 2009 werd de palmentuin opgeknapt. Doordat Paramaribo in 2002 op de werelderfgoed lijst van de VN was geplaatst, stelde UNESCO in 2009 een bedrag van 147.000 dollar beschikbaar voor het opknappen van de palmentuin. Uiteindelijk heeft het opknappen van de tuin acht maanden geduurd.

Baba en Mai monument

In het centrum van Paramaribo staat het Baba en Mai monument. Dit monument werd in 1993 gemaakt ter herdenking van 120 jaar Hindostaanse immigratie. Op 4 juni 1994 werd het beeld onthuld.

Het standbeeld toont een man en een vrouw, die komen immigreren. De vrouw heeft een tas in haar hand, de man een tas over zijn rug gesleept. Ze zijn aangekomen in Paramaribo na een lange reis. Het beeld is opgezet om te de voorouders van vele Surinamers te herdenken, de Brits Indische immigranten.

Tijdens de stedentrip door Paramaribo kom je het monument waarschijnlijk vanzelf tegen, doordat het monument op een vrij centrale plek in de stad staat. Het beeld staat tegenover de palmentuin, vlak bij Fort Zeelandia.

Categorie├źn:Suriname