De hoogtepunten bij een bezoek aan Kaapstad

Gepubliceerd door Jeroen Zonneveld op

Kaapstad is een van de bekendste steden van Zuid-Afrika. De stad is vooral erg bekend onder Nederlanders, die vanwege de geschiedenis met de stad graag een bezoek willen brengen aan het Zuidelijkste puntje van Afrika, Kaap de Goede Hoop.

Het weer in Kaapstad is over het algemeen erg lekker. In Zuid-Afrika is het zomer wanneer het in Nederland winter is, omdat het land aan de andere kant van de evenaar ligt. In de zomer is het in Zuid-Afrika gemiddeld rond de 20 graden. In de winter, wat in juni juli en augustus is, is het temperatuur een stuk kouder met een gemiddeld temperatuur van 11 tot 12 graden.

Robbeneiland

Robbeneiland is een eiland aan de kust van Kaapstad. Het eiland is een oud-gevangenis, waar vroeger politieke gevangenen werden opgesloten. De meest bekende oud-gevangene van het eiland is Nelson Mandela.

Het is ongeveer een half uur varen naar het eiland, waarna je aankomt in de haven van Robbeneiland. Vanaf hier staan er bussen klaar, waarmee je 3 kwartier over het eiland gaat rijden. Tijdens deze tocht ontvang je informatie van de lokale gids over de locaties waar je wordt langs gereden.

Na de bustocht wordt je afgezet bij de gevangenis. Omdat Robbeneiland tegenwoordig niet meer in gebruik is, kan je met alle rust de gevangenissen bekijken. Onder leiding van een gids krijg je alles te weten over de gevangenis en hoe het vroeger er aan toe ging op het eiland.

Bijzonder aan de rondleiding door de gevangenis, is dat de gids die de rondleiding geeft, een ex-gevangene is van het eiland. Hierdoor kan deze persoon je alles vertellen over de gevangenis, soms met wat emotie.

Kaap de Goede Hoop

Kaapstad ligt in het zuidelijke deel van Zuid-Afrika. Onder Kaapstad ligt op ongeveer een uurtje rijden “Kaap de Goede Hoop”. Deze locatie is het meest zuidelijke gedeelte van het continent Afrika.

In april 1652 kwamen de eerste Nederlanders aan land in Zuid-Afrika bij Kaap de Goede Hoop. Onder leiding van Jan van Riebeeck werd bij Kaap de Goede Hoop een verversingspost voor de VOC gemaakt. De VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie) was in de tijd van 1652 erg actief in de ruilhandel van goederen.

Vanaf Kaap de Goede Hoop werd langzaam een permanente Nederlandse kolonie gemaakt van Zuid-Afrika. Uiteindelijk verloor Nederland de kolonie in 1795, waarna de Britten het gebied overnamen na het winnen van de Slag om Muizenberg.

De regering van Zuid-Afrika heeft van Kaap de Goede Hoop een nationaal park gemaakt. Dat betekend dat je entree moet betalen voordat je naar deze locatie kan. Het onderhoud van de locatie ligt in handen van SanParks, dat ook andere nationale (wild)parken in het land onderhoud. Kaap de Goede Hoop valt onder het nationale park “Table Mountain National Park”. Entree tot dit park kost 135 rand voor een volwassene en 70 rand voor een kind.

Boulders Beach

Boulders Beach is een zeer bekend beeld als je foto’s ziet van Kaapstad. Het strand, dat net onder de drukke stad ligt, is een plek waar veel pinguïns wonen.

Sinds 1982 wonen de eerste pinguïns op het strand van Boulders Beach. De pinguïns zijn zelf naar het strand gekomen en zijn dus niet uitgezet op dit strand. Sinds deze tijd is Boulders Beach een populaire locatie om langs te gaan bij een bezoek aan Kaapstad. Het strand is onderdeel van het Table Mountain National Park.

Een alternatief voor Boulders Beach zijn de pinguïns bij Betty’s Bay, waar ook veel pinguïns leven. Echter is Betty’s Bay een stuk minder toeristisch, waardoor er minder drukte is.

Muizenberg

Muizenberg is een prachtig dorpje nabij Kaapstad. De locatie staat bekend om de gekleurde surfhuisjes, waarin surfers zich kunnen omkleden voordat ze de wilde golven gaan bestormen.

Aan het strand staan de bekende surf huisjes van Muizenberg. Neem de tijd om hier een mooie strandwandeling te maken en op de foto te gaan met de huisjes! Ben je een liefhebber van surfen of wil je het graag leren? Vraag dit dan aan de lokale bevolking in Muizenberg. Deze mensen proberen je dan te helpen met het vinden van een surfschool zodat je kan gaan surfen in Zuid-Afrika. Uiteraard kan je zelf ook je surf spullen meenemen in het vliegtuig, maar waarschijnlijk kost dat veel bagagegeld.

Ben je rond augustus of september in Kaapstad? Langs de kust van Muizenberg is er een grote mogelijkheid om daar walvissen te spotten. Neem je verrekijker mee, want juist dan heb je kans om ze goed te bekijken. Walvissen zwemmen vlak langs de kust, omdat dit water het warmst is.

Tafelberg

Vanaf de tafelberg heb je prachtig overzicht over Kaapstad. De naam van de berg is tot stand gekomen doordat de berg van boven vlak is, in tegenstelling tot andere bergen die erg hobbelig zijn.

De tafelberg is met twee mogelijkheden te beklimmen, waarbij je kan kiezen om zelf de berg te beklimmen. Daarnaast gaat er een kabelbaan naar boven, waardoor je, ook als je slecht te been bent, kan genieten van het uitzicht bovenop de tafelberg.

Met de kabelbaan omhoog

Het is mogelijk om de tafelberg te beklimmen met de kabelbaan. Wanneer het weer het toelaat, gaat er elke hoeveelheid minuten een kar omhoog waar ongeveer 30 personen inpassen. De kabelbaan is de makkelijk manier om bovenop de tafelberg te komen.

De kosten van de kabelbaan is 255 rand, omgerekend zo’n 15 euro. Je krijgt voor dit geld een retourtje, dus kan ook weer naar beneden!

De tafelberg beklimmen

Heb je goed geslapen en besloten dat je de tafelberg wil beklimmen? Dat kan uiteraard ook! De klim duurt ongeveer 2 uur en onderweg heb je de tijd om uit te rusten. Er zijn verschillende paden die je omhoog kan lopen, de makkelijkste is de Platteklip Gorge route, welke vlak naast de kabelbaan start.

Zorg bij het beklimmen van de tafelberg voor sportieve schoenen met grip. Daarnaast is het handig om een liter water per persoon mee te nemen. Indien het zomer is in Zuid-Afrika, wordt aangeraden om de klim vroeg in de ochtend te doen. In de winter is het mogelijk, afhankelijk van het weer, om de klim ook overdag te doen.

Categorieën:Zuid-Afrika