Tips voor het huren van een auto in Zuid-Afrika

Gepubliceerd door Jeroen Zonneveld op

Bij het maken van een rondreis door Zuid-Afrika kan je kiezen om een groepsreis te maken, of zelf een auto te huren! Backpacken heeft weinig zin, want de afstanden zijn groot en het openbaar vervoer is daar niet op voorbereid. Huur een auto en ontdek de vrijheid om zelf te kiezen waar je heen rijdt!

Waar huur je een auto in Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika zijn bij de grotere luchthavens alle grote auto verhuurmaatschappijen wel beschikbaar. Wil je de auto inleveren bij een kleinere luchthaven omdat je een tussenvlucht wil gaan maken, dan moet je eerst even kijken of de automaatschappij daar ook gelokaliseerd is.

Een auto kan je onder andere huren bij Europcar of Hertz. Vergelijk de prijzen en verzekeringen goed met elkaar voordat je een besluit neemt. Omdat de wegen niet overal verhard zijn en schade aan de auto kan voorkomen, raad ik aan om de auto te voorzien van een goede verzekering met een laag eigen risico.

Een auto huur je per 24 uur. Wil je een auto huren voor 25 uur, dan betaal je dus uiteindelijk voor 48 uur. Daarnaast betaal je een meerprijs wanneer je de auto op een andere locatie wil wegbrengen dan waar je deze hebt opgehaald.

Verkeersregels in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika wordt links gereden. Je bestuurdersstoel zit dus aan de andere kant, maar dat zal snel wennen. Wanneer je nog nooit links hebt gereden, zal het voor het eerste kwartiertje even spannend zijn op de weg, maar daarna wen je er snel aan. Het is vooral bij een rotonde goed opletten dat je de juiste kant kijkt voordat je deze oprijd, omdat het verkeer vanaf de andere kant aan komt rijden en je dus automatisch de verkeerde kant opkijkt.

In Zuid-Afrika is de maximale snelheid op snelwegen 120 kilometer per uur. Veelal heb je eenbaanswegen, waarbij vrachtwagens op de vluchtstrook rijden zodat je deze kan inhalen. Wanneer je een vrachtwagen hebt ingehaald, kan je de bestuurder bedanken door je alarmlampen te laten knipperen nadat je hebt ingehaald. De vrachtwagen zal vervolgens met zijn groot licht schijnen om ‘alsjeblieft’ te zeggen!

Bij kruispunten in Zuid-Afrika moet je veelal stoppen, aangegeven met een stop bord. De regel is dat de auto die het eerste bij het kruispunt was, als eerste mag.

Tanken

Na een stuk rijden zal je een keer moeten tanken in Zuid-Afrika. Tanken gaat een stuk anders ten opzichte van Nederland. Je wordt ontvangen door iemand van het tankstation die zwaait bij welke pomp je de auto mag stilzetten. Vervolgens doe je jouw raampje open en zeg je tegen deze persoon dat de tank vol mag.

Tijdens het tanken wordt de vooruit gewassen en indien gewenst de motorolie gecontroleerd. Na het tanken kan je gemakkelijk met een draadloos pinautomaat betalen met je creditcard, waarna je weer weg kan rijden. Vergeet niet de tank medewerker een fooitje te geven tussen de vijf en tien rand voor zijn hulp.

Categorieën:Zuid-Afrika