Tips voor een bezoek aan Zuid-Afrika

Gepubliceerd door Jeroen Zonneveld op

Wanneer je voor het eerst naar Zuid-Afrika gaat, is het handig om je goed voor te bereiden. Hoe werkt het bijvoorbeeld met geldzaken en welke locaties moet je mijden tijdens je rondreis?

Geldzaken

In Zuid-Afrika betaal je met de rand. Een euro is meestal rond de 15 rand waard, maar deze koers is erg fluctuerend. Bij een waarde van 15 rand voor een euro is de prijs gemakkelijk te berekenen. Wanneer je iets koopt van 150 rand, betaal je omgerekend 10 euro, 300 rand is 20 euro, enzovoort! Bekijk de actuele koers hier.

Boeken van accomodaties

Het leukste is om Zuid-Afrika met een eigen huurauto te ontdekken. Stippel zelf een route uit met hoogtepunten en wildparken waar je graag langs wilt. Hotels kan je het makkelijkste boeken bij Booking.com.

Let bij het boeken van een accommodatie altijd op de recensies van voorgaande gasten. Daarin kunnen kritische zaken in staan waar je op moet letten of leuke tips voor in de omgeving. Onze ervaring met accomodaties in Zuid-Afrika is dat ze erg gastvrij zijn.

Weer en klimaat

Het weer in Zuid-Afrika varieert erg per locatie. Zo kan het in Johannesburg 10 graden warmer zijn dan in Kaapstad, omdat Kaapstad dichter bij de kust ligt.

Seizoenen liggen in Zuid-Afrika anders, doordat het land onder de evenaar ligt. Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Zuid-Afrika winter (en andersom). In de winter kan het s’ ochtends goed koud zijn, waardoor het aangeraden is om warme truien,  een sjaal en handschoenen mee te nemen als je van plan bent ’s ochtends vroeg op safari te gaan.

In januari ligt het gemiddelde temperatuur in Zuid-Afrika rond de 27 graden. In de maanden juni en juli is dit rond de 17 graden. In de omgeving van Johannesburg zal het amper regenen in de winter, terwijl er in de omgeving van Kaapstad wel regelmatig een buitje kan vallen.

Malaria

In Zuid-Afrika is de malariamug actief in het oosten van het land. In de omgeving van het Kruger Park wordt aanbevolen om malariatabletten te nemen ter bescherming tegen deze mug. Vooral in de Zuid-Afrikaanse zomer, wanneer het veel regent, komt de malariamug veel voor.

Wij zijn in augustus naar Zuid-Afrika geweest en hebben tijdens deze winterperiode geen malariatabletten ingenomen en er ook geen last van gehad. De winterperiode is in Zuid-Afrika vaak een droge periode, waardoor muggen minder actief zijn.

Locaties om te mijden

Tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika moet je rekening houden dan niet alle locaties even rijk zijn. Zuid-Afrika telt veel krottenwijken, rij deze niet in. Langs een krottenwijk rijden, omdat ze toevallig naast een snelweg of hoofdweg staan is niet erg, maar als toerist moet je niet de krottenwijken bezoeken.

’s Avonds kan het niet op elke locatie veilig lopen. Daarom wordt aangeraden om ’s avonds niet meer zelf te rijden. Neem een taxi of zorg dat je bij je hotel eet. Uiteraard verschilt dit per locatie, want bij toeristische plaatsen zoals St. Lucia kan je prima over straat lopen in de avond (als je oppast voor de nijlpaarden!).

Tijdens onze rondreis hadden wij bij Hout Bay een staking meegemaakt, waarbij inwoners de straat aan beide kanten hadden geblokkeerd met vuur. De staking was vanwege slechte omstandigheden in het dorp, dus gelukkig niet tegen toeristen of apartheid.

Echter is het op zo’n moment belangrijk om niet prominent in beeld te staan en rustig te wachten tot deze staking voorbij is.

Staking in Hout Bay. De lokale bevolking was ontevreden over de situatie dat ze al een maand geen stroom hadden en blokkeerde daarom de enige weg die er was.

Simkaart verkrijgen in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is het mogelijk om een toeristen simkaart te krijgen of kopen. Met deze simkaart kan je vervolgens internetten met je eigen telefoon.

Op de meeste internationale luchthavens is het mogelijk om een simkaart te krijgen. Wij verkregen een simkaart op de luchthaven van Johannesburg, na het ophalen van de koffers. Wij vonden een kraampje waar simkaarten werden uitgedeeld van Virgin Mobile, een prepaid kaartje. Bij de meeste tankstations en supermarkten was het mogelijk om het prepaid op te waarderen.

Echter bleek al snel dat Virgin Mobile niet de mobiele provider is met groot bereik in Zuid-Afrika. De grootste provider van Zuid-Afrika is Vodacom (in Nederland bekend als Vodafone) en deze provider heeft dan ook het grootste bereik. Wil je gewoon kunnen internetten in bijvoorbeeld het Kruger Park? Zorg dan dat je een simkaart van Vodacom neemt.

Whatsappen met je Nederlandse nummer

Zodra je de Zuid-Afrikaanse simkaart in je telefoon stopt, ben je niet meer telefonisch bereikbaar op je Nederlandse nummer. Ook Whatsapp zal detecteren dat je een nieuw nummer hebt. Echter vraagt Whatsapp je vervolgens of je gebruik wilt blijven maken van je oude nummer of dat je met je Zuid-Afrikaanse nummer wilt appen. Kies hierbij dat je wilt appen met je eigen nummer en je kan in Zuid-Afrika met je Nederlandse nummer blijven Whatsappen.

Categorieën:Zuid-Afrika